lunes, 23 de junio de 2014

L'ART RUPESTRE

L'art rupestre és un tipus d'art que es plasma en les roques, generalment a l'interior de coves, grutes o cavernes. El màxim representant de l'art rupestre són les pintures rupestres, però també hi ha els petròglifs (excavats a la superfície de la roca) i les figures antropomorfes excavades. Les mostres més antigues d'art rupestre daten del paleolític superior, i se n'han localitzat a Europa, Àsia i Àfrica. Els arqueòlegs consideren que aquestes peces tenien un significat màgic i religiós.


LES PINTURES RUPESTRES:
EMPREMTES
POSITIU / NEGATIU

























A les parets i els sostres de les coves els homes dibuixaven o pintaven els diferents animals que caçaven, també pintaven escenes de significat ritual o màgic com ara els ritus de la fertilitat etc. Els materials que empraven eren el carbó de llenya o d'ossos així com diferents tipus de terres de colors, tots ells aglutinats amb aigua o greixos d'animals. Les pintures rupestres més antigues que es coneixen són les de la cova de Chauvet. El mot «rupestre» deriva del llatí: «rupes» que equival a roca, però també s'admet com a sinònim de primitiu. Això planteja una qüestió metodològica, ja que ens hem de referir, no sols a la pintura prehistòrica, si no també a qualsevol manifestació pictòrica, en qualsevol època, ja que en sentit estricte rupestre fa referència a qualsevol activitat artística feta sobre els murs de les cavernes, coves, abrics rocosos i fins i tot barrancs, etc.

LES PINTURES RUPESTRES:
DIBUIXA EL TEU ANIMAL PREFERIT
EL BISÓ
















Els homes prehistòrics atribuïen un significat i una funció màgica o ritual a les representacions de les seves pintures. Creien que la representació d'un bisó era una forma d'apropiar-se del bisó o que la representació d'una dona amb unes mamelles enormes assegurava la fertilitat. En tot cas, altres interpretacions suggereixen que algunes pintures rupestres podien tenir un significat informatiu o instructiu, com és el cas de certs dibuixos en esbós, anomenats «tectiformes» en la cova de Font de Gaume a Dordonya (França) que poden ser interpretades com a trampes de caiguda per caçar el mamut.


LES PINTURES RUPESTRES:
LA CAÇA



Una pintura rupestre és un tipus d'art rupestre realitzat pels homes prehistòrics, que demostra que l'home, des del seu origen a la Terra és capaç de realitzar obres d'art a les parets de les coves que habita. També s'han trobat pintures sobre còdols, escultura, ceràmiques decorades i objectes ornamentals.



LES EINES:
DESTRAL I GOT D'ARGILA










































EL DESCOBRIMENT DEL FOC





No hay comentarios:

Publicar un comentario